DRŽAVNA VATROGASNA ŠKOLA

DOBRODOŠLI !

Ksaverska cesta 107, ZAGREB
OIB: 68850110329

E-mail: dvskola@dvskola.hr
Tel: 01 2641 641


Status: GOST

Aktualno / Zadnje objave

AKTIVNOSTI / DOGAĐANJA

Ispit završne provjere iz Programa osposobljavanja vatrogasnih zapovjednika za vođenje i zapovijedanje na vatrogasnim intervencijama

U Državnoj vatrogasnoj školi, Ksaverska cesta 107, Zagreb 18. i 19. siječnja 2024. godine održan je Ispit završne provjere iz Programa osposobljavanja vatrogasnih zapovjednika za vođenje i zapovijedanje na vatrogasnim intervencijama – I. razina, za pripadnike Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.

Ispitu je pristupilo 26 kandidata i svi su zadovoljili te će dobiti uvjerenje o osposobljenosti za vođenje i zapovijedanje na vatrogasnim intervencijama - I. razina.
   Objava: SP/DM, 23.1.2024.

Ispitivanje ugradbenog i prijenosnog generatora za proizvodnju električne energije (strujnog agregata)

Djelatnici Centra za ispitivanje i normizaciju tehnike Državne vatrogasne škole 27. prosinca 2023. godine ispitali su ugradbeni i prijenosni agregat za proizvodnju električne energije koji se nalaze u kompletu opreme tehničkog vatrogasnog vozila Državne vatrogasne škole.
Ugradbeni agregat struje je proizvod austrijske firme "Baumgartner". Tip agregata je DR 160/20-4TS. Ukupna izlazna nazivna električna snaga agregata iznosi 20kVA. Agregat ima ukupno tri trofazna (industrijske utičnice) i tri monofazna (klasični "šuko") izlaza.
Prijenosni agregat struje je proizvod njemačke firme "GTS GmbH – CO KG". Tip agregata je DWG 8/5-2. Nazivna izlazna električna snaga iznosi 5kVA. Agregat ima ukupno jedan trofazni (industrijska utičnica) i tri monofazna (klasični "šuko") izlaza.

Periodičko ispitivanje agregata (pregled stanja, funkcionalno testiranje signalnih, zaštitnih i upravljačkih elemenata agregata, provjera ispravnosti parametara električnih izlaza, test na opterećenje) dalo je ispravne rezultate te je izdan Zapisnik o ispitivanju.
   Objava: DM/DM, 29.12.2023.

BETLEHEMSKO SVJETLO MIRA U DRŽAVNOJ VATROGASNOJ ŠKOLI

Djelatnici Državne vatrogasne škole i Hrvatske vatrogasne zajednice su u prostorijama Državne vatrogasne škole dana 22. prosinca 2023. dočekali Betlehemsko svjetlo koje su donjeli predstavnici Saveza izviđača Hrvatske.
Riječi dobrodošlice su uputili ravnateljica Državne vatrogasne škole Ljerka Kopričanec-Matijevac i pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za logistiku Goran Filinić.
Više o samom događaju možete pročitati na stranicama Hrvatske vatrogasne zajednice (ovdje ...).
   Objava: DM/DM, 22.12.2023.

Ispitivanje stabilnih bacača za gašenje požara vodom i pjenom

Djelatnici Centra za ispitivanje i normizaciju tehnike Državne vatrogasne škole 14. prosinca 2023. godine ispitali su stabilne daljinsko elektro-upravljive bacače tipa MME-100 s cijevi za pjenu tipa DLS-1-35.
Bacači za gašenje požara vodom i pjenom ugrađeni su u stabilni sustav za gašenje požara na objektu INA d.d. RNR – Tankerska Luka Bakar, a ispitani su na zahtjev poduzeća Juring d.o.o.

Prvo funkcionalno ispitivanje stabilnih bacača (pregled tehničke dokumentacije, odabir ispitnog uzorka, pregled oblika i značajki bacača, provjera materijala i kvalitete izrade bacača, mjerenje protoka i dometa mlaza vode i pjene, doziranja, stupnja opjenjenja, polovinskog vremena raspada pjene te kutova horizontalne rotacije i vertikalne elevacije) dalo je ispravne rezultate te je izdan Zapisnik o ispitivanju.
   Objava: DM/ZP, 20.12.2023.

Periodično ispitivanje vatrogasnog vozila MORH-a

Djelatnici Centra za ispitivanje i normizaciju tehnike Državne vatrogasne škole, 13. prosinca 2023. godine u tvrtki Ziegler d.o.o. ispitali su specijalno vatrogasno aerodromsko vozilo MORH-a.
Specijalno aerodromsko vozilo je tipa VPP 8200/1000/250. Stacionirano je u Zrakoplovnoj bazi, a namijenjeno je za osiguranje helikoptera i zrakoplova prilikom punjenja gorivom.
Vozilo ima ugrađenu vatrogasnu centrifugalnu pumpu, spremnike vode i pjenila, krovni daljinski upravljan bacač vode i pjene, vitla za brzu navalu, sustav za gašenje prahom te mlaznice za samozaštitu vozila.

Ispitivanje vozila (tehnička dokumentacija, nadogradnja, dinamičke karakteristike vozila) dalo je ispravne rezultate te je izdan Zapisnik o periodičnom ispitivanju.
   Objava: DM/ZP, 19.12.2023.

Ispitivanje vatrogasnog vozila za MUP RH

Djelatnici Centra za ispitivanje i normizaciju tehnike Državne vatrogasne škole, u periodu od 7. do 8. prosinca 2023. godine, ispitali su u tvrtki MGS Grupa d.o.o. i Državnoj vatrogasnoj školi vatrogasno vozilo za gašenje požara VP 4000/200.
Vatrogasno vozilo na šasiji RENAULT tipa MDB 3, 4x4 za MUP RH napravljeno je u tvrtki MGS Grupa d.o.o.
Vozilo ima ugrađenu vatrogasnu centrifugalnu pumpu MGS KP25 VT kapaciteta 2500 l/min pri tlaku od 10 bara i 250 l/min pri tlaku od 40 bara, spremnik vode volumena 4000 l, spremnik pjenila volumena 200 l, ugrađeni mješač vode i pjenila tipa MALEDO P 180, krovni bacač vode, mlaznice za samozaštitu kabine i podvozja te dva visokotlačna vitla za brzu navalu.

Funkcionalno ispitivanje vozila (tehnička dokumentacija, nadogradnja, dinamičke karakteristike vozila) nije dalo ispravne rezultate. Nakon uklanjanja nedostatka (neispravan mješač vode i pjenila) potrebno je ponovno ispitati vozilo.
   Objava: DM/ZP, 18.12.2023.

Periodično ispitivanje drencher mlaznica

Djelatnici Centra za ispitivanje i normizaciju tehnike Državne vatrogasne škole 29. studenoga 2023. godine ispitali su drencher mlaznice tipa JMK i JMKO.
Drencher mlaznice namijenjene su za ugradnju u stabilne sustave za gašenje ili hlađenje te prekrivanje određene površine raspršenom vodom.
Ispitivanje mlaznica tipa JMK i JMKO sastojalo se od odabira ispitnog uzorka, pregleda oblika i izmjera, provjere kvalitete i izrade mlaznica, mjerenja protoka i površine prekrivanja te određivanja koeficijenta protoka.

Nakon završenog ispitivanja izdani su Zapisnici o ispitivanju.
   Objava: DM/ZP, 2.12.2023.

Ispitivanje zračnih komora za tešku pjenu tipa ZK-LSF-2

Djelatnici Centra za ispitivanje i normizaciju tehnike Državne vatrogasne škole 20. studenoga 2023. godine ispitali su zračne komore tipa ZK-LSF-2. Zračne komore za tešku pjenu namijenjene su za ugradnju na objekt Jadranski naftovod d.d., terminal Sisak, a ispitane su na zahtjev poduzeća Juring d.o.o.

Prvo funkcionalno ispitivanje zračnih komora (pregled tehničke dokumentacije, odabir ispitnog uzorka, pregled oblika i značajki komora, provjera kvalitete izrade komora, mjerenje protoka te stupanj opjenjenja i polovinsko vrijeme raspada pjene) dalo je ispravne rezultate te je izdan Zapisnik o ispitivanju.
   Objava: DM/ZP, 20.11.2023.

Posjeta djece Osnovne škole Markuševec

U četvrtak, 16. studenoga 2023. godine pedesetak djece drugih razreda Osnovne škole Markuševec iz Zagreba, u pratnji svojih učiteljica, posjetilo je Državnu vatrogasnu školu u Zagrebu. Nastavnici su upoznali djecu s prirodnim i drugim nesrećama, s posebnim naglaskom na požar, poplavu i potres te s brojevima žurnih službi. Naučili su važnost brojeva 193 i 112, a djeci su objasnili kako se moraju ponašati da svojim postupcima ne bi izazvali požar, ali i kako se trebaju ponašati ukoliko dođe do požara, poplave ili potresa.
Nakon predavanja, s djecom je provedena vježba evakuacije. Djeca su se okupila na vježbalištu gdje su im polaznici Države vatrogasne škole - budući vatrogasci, uz nadzor nastavnika i suradnika, demonstrirali samospašavanje penjačkim užetom i gašenje požara aparatom za početno gašenje požara. Posebno ih je razveselilo što je svatko od njih mogao gađati mete mlazom vode.
Na kraju posjete učiteljice su dobile edukativne materijale za djecu koji će ih zasigurno razveseliti, kao što smo se i mi razveselili njihovim likovnim radovima koje su nam donijeli. Zadovoljstvo posjetom i predavanjem bilo je i ovaj put obostrano te se nadamo da će se suradnja s Osnovnom školom Markuševec i dalje nastaviti.
   Objava: DM/JP, 20.11.2023.

Periodično ispitivanje vatrogasnog vozila MORH-a

Djelatnici Centra za ispitivanje i normizaciju tehnike Državne vatrogasne škole, 16. studenoga 2023. godine u tvrtki Ziegler d.o.o. ispitali su specijalno vatrogasno aerodromsko vozilo MORH-a.
Specijalno aerodromsko vozilo je tipa VPP 6000/600/750. Stacionirano je u Zrakoplovnoj bazi, a namijenjeno je za osiguranje helikoptera i zrakoplova prilikom punjenja gorivom.
Vozilo ima ugrađenu vatrogasnu centrifugalnu pumpu, spremnike vode i pjenila, krovni daljinski upravljan bacač vode i pjene, vitla za brzu navalu, sustav za gašenje prahom te mlaznice za samozaštitu vozila.

Ispitivanje vozila (tehnička dokumentacija, nadogradnja, dinamičke karakteristike vozila) dalo je ispravne rezultate te će se izdati Zapisnik o periodičnom ispitivanju.
   Objava: DM/ZP, 17.11.2023.

Ispitivanje vatrogasnog vozila za MUP RH

Djelatnici Centra za ispitivanje i normizaciju tehnike Državne vatrogasne škole, u periodu od 13. do 14. studenoga 2023. godine, ispitali su u tvrtki Ziegler d.o.o. i Državnoj vatrogasnoj školi vatrogasno vozilo za gašenje požara VP 3000/200.
Vatrogasno vozilo na šasiji MAN tipa TGM 13290, 4x4 za MUP RH napravljeno je u tvrtki Ziegler d.o.o.
Vozilo ima ugrađenu vatrogasnu centrifugalnu pumpu ZIEGLER tipa FPN 10-3000-1HHL + FPH 40-250-3L kapaciteta 3000 l/min pri tlaku od 10 bara i 250 l/min pri tlaku od 40 bara, spremnik vode volumena 3000 l, spremnik pjenila volumena 200 l, ugrađeni mješač vode i pjenila tipa MAD 30 te visokotlačno vitlo za brzu navalu s mlaznicom za vodu Resenbauer Nepiro Ergo.

Funkcionalno ispitivanje vozila (tehnička dokumentacija, nadogradnja, dinamičke karakteristike vozila) dalo je ispravne rezultate te je izdan Zapisnik o prvom ispitivanju.
   Objava: DM/ZP, 15.11.2023.

Ispitivanje zračnih komora za tešku pjenu

Djelatnici Centra za ispitivanje i normizaciju tehnike Državne vatrogasne škole 23. listopada 2023. godine ispitali su dva tipa zračnih komora. Zračne komore za tešku pjenu tipa FKS 30 i FKS 60 namijenjene su za ugradnju na objekt Delta Terminali d.o.o., terminal Gaženica b.b., Zadar, a ispitane su na zahtjev poduzeća Juring d.o.o.

Ispitivanje zračnih komora (pregled tehničke dokumentacije, odabir ispitnog uzorka, pregled oblika i značajki komora, provjera kvalitete izrade komora, mjerenje protoka, funkcionalno ispitivanje- stupanj opjenjenja, polovinsko vrijeme raspada pjene, tlak pucanja staklene ploče) dalo je ispravne rezultate te je izdan Zapisnik o ispitivanju.
   Objava: DM/ZP, 26.10.2023.

Ispitivanje prijenosnih vatrogasnih ljestvi

Djelatnici Centra za ispitivanje i normizaciju tehnike Državne vatrogasne škole, zaključno s 19. listopadom 2023. godine, izvršili su periodično ispitivanje prijenosnih vatrogasnih ljestvi-kukača, sastavljača te dvodijelnih i trodijelnih rastegača Državne vatrogasne škole.
Navedene ljestve koristit će se za izvođenje praktičnih vježbi u nastavnom procesu polaznika programa prekvalifikacije za zanimanje vatrogasac i za zanimanje vatrogasni tehničar u Državnoj vatrogasnoj školi - sjedište Zagreb.

Za prijenosne vatrogasne ljestve kojima je ispitivanjem utvrđena ispravnost, sukladno Pravilniku o vatrogasnoj tehnici (“Narodne novine”, broj 5/21.) izdani su Zapisnici o periodičnom ispitivanju te Uvjerenja o ispravnosti.
   Objava: DM/ZP, 19.10.2023.

POČETAK NASTAVE - Sjedište ZAGREB

Dana 16. listopada 2023. započela je nastava za polaznike programa prekvalifikacije za zanimanje vatrogasac i za zanimanje vatrogasni tehničar.
Nakon intonacije državne i vatrogasne himne polaznicima su se obratili voditelj obrazovanja Stjepan Purgar, ravnateljica škole Ljerka Kopričanec-Matijevac i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.
Uz priznanje polaznicima na izabiru teškog i odgovornog vatrogasnog zanimanja, naglašena je potreba za marljivim i predanim radom za vrijeme školovanja.
   Objava: DM/DM, 16.10.2023.

Osposobljavanje djelatnika OS RH za rad sa zaštitnim napravama za disanje

U periodu od 9. do 13. listopada 2023. godine u Državnoj vatrogasnoj školi, Ksaverska cesta 107, Zagreb, provedeno je osposobljavanje za rad sa zaštitnim napravama za disanje za drugu skupinu djelatnika OS RH.
Program osposobljavanja koji se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela proveli su Zlatko Posavec,Marijan Smrečki i Damir Knežević.

Nakon provedenog osposobljavanja održan je ispit završne provjere na kojem su svi polaznici uspješno položili ispit.
   Objava: DM/ZP, 13.10.2023.

Ispit završne provjere iz Programa osposobljavanja vatrogasnih zapovjednika za vođenje i zapovijedanje na vatrogasnim intervencijama – I. razina

U Državnoj vatrogasnoj školi, Ksaverska cesta 107, Zagreb 04. listopada 2023. godine održan je Ispit završne provjere iz Programa osposobljavanja vatrogasnih zapovjednika za vođenje i zapovijedanje na vatrogasnim intervencijama – I. razina, za pripadnike Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.

Ispitu je pristupilo 12 kandidata i svi su zadovoljili na ispitu te će dobiti uvjerenje o osposobljenosti za vođenje i zapovijedanje na vatrogasnim intervencijama - I. razina.
   Objava: DM/SP, 12.10.2023.

Ispitivanje vatrogasnog vozila za Hrvatske autoceste d.o.o.

Djelatnici Centra za ispitivanje i normizaciju tehnike Državne vatrogasne škole, u periodu od 5. do 6. listopada 2023. godine, ispitali su u tvrtki Ziegler d.o.o. i Državnoj vatrogasnoj školi vatrogasno vozilo za gašenje požara VP 3000/300.
Vatrogasno vozilo na šasiji MERCEDES BENZ tipa ATEGO 1730 AF, 4x4 za Hrvatske autoceste d.o.o. napravljeno je u tvrtki Ziegler d.o.o.
Vozilo ima ugrađenu vatrogasnu centrifugalnu pumpu ZIEGLER tipa FPN 10-2000-1HHL + FPH 40-250-3L kapaciteta 2000 l/min pri tlaku od 10 bara i 250 l/min pri tlaku od 40 bara, spremnik vode volumena 3000 l, spremnik pjenila volumena 300 l, ugrađeni mješač vode i pjenila tipa MAD 30, prednji bacač vode i pjene, mlaznice za samozaštitu podvozja vodom i pjenom, mlaznice za samozaštitu kabine vodom te visokotlačno vitlo za brzu navalu s mlaznicom za vodu AWG.

Funkcionalno ispitivanje vozila (tehnička dokumentacija, nadogradnja, dinamičke karakteristike vozila) dalo je ispravne rezultate te je izdan Zapisnik o prvom ispitivanju i Uvjerenje o ispravnosti.

   Objava: DM/ZP, 12.10.2023.

Ispit završne provjere iz Programa osposobljavanja vatrogasnih zapovjednika za vođenje i zapovijedanje na vatrogasnim intervencijama – II. razina

U Državnoj vatrogasnoj školi, Ksaverska cesta 107, Zagreb 26. i 27. rujna 2023. godine održan je Ispit završne provjere iz Programa osposobljavanja vatrogasnih zapovjednika za vođenje i zapovijedanje na vatrogasnim intervencijama – II. razina, za pripadnike Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.

Ispitu su pristupila 23 kandidata i svi su zadovoljili na ispitu te će dobiti uvjerenje o osposobljenosti za vođenje i zapovijedanje na vatrogasnim intervencijama - II. razina.
   Objava: DM/SP, 3.10.2023.

Ispit završne provjere iz Programa osposobljavanja vatrogasnih zapovjednika za vođenje i zapovijedanje na vatrogasnim intervencijama – II. i III. razina

U Državnoj vatrogasnoj školi, Ksaverska cesta 107, Zagreb 21. rujna 2023. godine održan je Ispit završne provjere iz Programa osposobljavanja vatrogasnih zapovjednika za vođenje i zapovijedanje na vatrogasnim intervencijama – II. i III. razina, za pripadnike Vatrogasne zajednice Karlovačke županije.

Ispitu je pristupilo 19 kandidata (1 kandidat za II. razinu, 18 kandidata za III. razinu) i svi su zadovoljili na ispitu te će dobiti uvjerenje o osposobljenosti za vođenje i zapovijedanje na vatrogasnim intervencijama - II. odnosno III. razina.
   Objava: DM/SP, 2.10.2023.

Osposobljavanje za rad sa zaštitnim napravama za disanje

U Državnoj vatrogasnoj školi provedeno je osposobljavanje za rad sa zaštitnim napravama za disanje za pripadnike OS RH, u razdoblju 25. - 29. rujna 2023.
Teorijsku i praktičnu nastavu proveli su Zlatko Posavec, Marijan Smrečki i Damir Knežević.
Osposobljavanje je završeno uspješno položenim ispitom.
   Objava: DM/DK, 2.10.2023.
× Popup Image